måndag 21 januari 2013

Inledning till 'En herrelös hund'

Avsaknad är någonting som ingen kan förtränga, utan det lever kvar inom oss även om vi inte vet om det. Vi kan tro att vi lever som innan men man kommer stöta på saker som påminner om det förflutna och gör saknaden tydligare. Den här känslan av ensamhet kan gälla för många saker såsom förlusten av en vän, slutet på en romans eller brist på tro. Hur som helst är känslan lika stark och svår vilket skildras väldigt tydligt i 'En herrelös hund' av Hjalmar Söderberg

1 kommentar:

 1. Bra inledning som skapar intresse för novellen!

  Rent språkligt några saker att tänka på:
  "Avsaknad är något som ingen kan förtränga utan det (fast här ska det vara den) lever kvar inom oss även om vi inte vet om det"" - ett ganska krångligt sätt att uttrycka "Ingen kan helt förtränga sin saknad. Den lever inom oss även om vi inte vet om det. " Och saknad är nog ett bättre ord än avsaknad.

  Försök att undvika "luckor" i texten. När du skriver "Vi kan tro att vi lever som innan" undrar läsaren "innan vad?", men du kan lika gärna skriva "Vi kan tro att allt är som vanligt, men vi (och skriver du om vi - behåll vi-formen. Blanda inte vi och man) kommer att stöta på saker..."
  Och till sist, skriver du förlusten av en vän, slutet på en romans så får du fortsätta med bristen på tro. Antingen obestämd form i alla tre exemplen, eller bestämd form i alla tre. Läs igenom det du skriver noggrant och långsamt!

  SvaraRadera